Arabika ili robusta – pitanje je sad?

22
Nov 2021
autor:

Da li znate koju kafu pijete? 

Većini nas kafa je deo svakodnevice, jutarnjeg rituala ili izgovor za razgovor. Znate ono kad kažete prijateljima: "Gde pijemo kafu danas?" ili "Kad pijemo kafu?", nesvesno izgovorivši ove rečenice računamo na druženje, zafrkavanje i uživanje. Samim tim dolazimo do činjenice da je kafa sveprisutna u našim životima. Bilo da pijemo samo domaću ili samo espresso ili filter, kafa do nas stiže pržena i već samlevena. I, verovatno je mahinalno pijemo, ne razmišljajući o njenom poreklu. Veći entuzijasti i uživaoci će mnogo više obratiti pažnju, no obično će ljudi reći bitno mi je samo da je ukusna, a nevažna je vrsta. Ipak, lepo je znati nešto više o napitku koji čini dan potpunijim većini nas. Posle čitanja ovog teksta, nećete biti stručnjak za raspoznavanje vrsta kafa, ali to nije ni cilj. Želimo da vas uputimo samo malo više kako biste sledeći put dok pijete prvi gutljaj znali da, to je jaka kafa zato što je robusta ili ako ima aromu jagode, mora biti arabika.

Hajde da krenemo.

Legenda o otkriću kafe

O počecima korišćenja kafe kao napitka postoji mnogo pretpostavki i teorija, međutim, ustalila se jedna koja je uzeta i kao zvanična. To je priča o etiopskom pastiru i njegovim kozama, za koje je jednog dana uočio da se ,,čudno” ponašaju, nakon što su se najele bobica sa nekog, njemu do tada nepoznatog grma. Kada je video da su životinje živahnije, odlučio je i on probati neobične plodove, zaključivši da te bobice vraćaju snagu, nastavio je da ih koristi. Kasnije je svoje otkriće podelio sa sveštenicima iz obližnjeg samostana. I tako započinje saga o kafi. Danas je kafa posle nafte najprodavaniji proizvod na tržištu, a u svetu se godišnje popije 400 milijardi šoljica kafe.

Arabika & Robusta

Da li ste se ikada zapitali kako se dobija ta ukusna kafa koju pijete svakodnevno?

Kada je pržena, sva zrna izgledaju isto, a u svetu postoji desetine različitih vrsta kafe, dok za pravljenje istoimenog napitka koriste se uglavnom dve vrste biljki: arabika (caffea arabica) i robusta (caffea canephora). Neko ko površno zna o vrstama kafe, reći će vam da je arabika dobra, a robusta loša kafa. Međutim, kako to obično biva, te svari ne stoje baš tako. Razlika između ove dve vrste je u ukusu, a o ukusima se ne raspravlja.

Arabika je kafa aromatično-slatkog i prefinjenijeg ukusa sa manjom kiselosti zrna, manjim procentom kofeina, zbog čega je smatraju i kvalitetnijom vrstom. Uzgaja se obično na velikim nadmorskim visinama, gde su temperature niže.

Robusta je kafa oporog, oštrog ukusa i često se meša sa arabikom kako bi joj dala snažniji ukus. Uzgaja se najčešće u ravničarskim predelima i retko iznad 900 metara nadmorske visine. Za razliku od arabike, zahteva više kiše jer su njeni koreni bliži površini tla.

Opšte mišljenje ljubitelja kafe je da su obe vrste dobre po pitanju ukusa, samo je stvar u tome kako se kafa priprema i šta očekujemo od nje. 

Ukoliko volite više filter kafu, onda ćete posegnuti za sortama arabike budući da uključuje dosta ukusa od citrusnih do karamelnih i čokoladnih nota.

Iako zrno robuste nema šarenolik niz ukusa, ipak robusta sa većim procentom kofeina i boljom penom je idealna za italijanski espresso

Vekovima unazad mnogo se raspravljalo po pitanju kafe: o njenom dejstvu kao prednostima i nedostacima. Sve u svemu, danas svakako možemo naći više benefita, nego mana. Zasigurno najvrednija stvar kafe je što spaja ljude, mnoga prijateljstva je održala i upotpunila.