Aparat za espresso na kapsule ili zrno? Šta da kupite?

17
Nov 2022
autor:

Kad pomislite na "kafu", verovatno zamišljate punu vrelu šolju, tamne, pržene tečnosti skuvane pomoću aparata za kafu sa automatskim kapanjem ili ručno pravljenu pomoću džezve ili francuske prese. Kafa je omiljena namirnica u mnogim kuhinjama i omiljeni deo većine jutarnjih rutina. 

S obzirom da dolazi hladnije vreme svako od nas voli da popije toplu i ukusnu kafu u komforu svojih domova, pa čak i na poslu. Možemo se složiti da je većina ljudi zamenila stare džezve sa automatskim aparatima za kafu. Jedino pitanje sada je, da li koristiti kapsule ili zrno? Verovatno ćete se pitati koja je bolja opcija, a mi Vam možemo pomoći da odlučite oko toga.  

Postoji  nekoliko razlika između aparata za espresso u kapsulama i zrnu, navešćemo Vam neke: 

Kada je u pitanju aparat za kafu sa kapsulama, koriste se ukusi koje proizvođači izaberu da pakuju u kapsule, dok kod aparata za kafu u zrnu imate mogućnost za veći izbor kafe. Takođe još jedna razlika je u bučnosti, aparati za kafu sa kapsulama su tiši dok aparat za kafu sa zrnom melje kafu i momentalno stvara više buke. 

Gledajući ekološki aspekat tj. uticaj na životnu sredinu, što je nama veoma važno, kapsule se prave od aluminijuma i plastike. Ispostavlja se da je aluminijum pravi izbor, zbog svoje jedinstvene sposobnosti da istovremeno štiti od štetnih supstanci i reakcija, pruža potpunu barijeru za svetlost, kiseonik, vlagu i bakterije, duže održava namirnice svežim, pritom sprečavajući i nepotreban otpad.

Što se tiče kvaliteta i ukusa, možemo da se složimo da je ovo najbitnija stavka kod izbora aparata za kafu. U kapsulama uglavnom uvek dolazi određena količina kafe koja je unapred samlevena. Kod aparata za kafu u zrnu postoji više načina pripreme i podešavanja npr. količina kafe, jačina, takođe neki aparati imaju posude za mleko pa se automatski može napraviti krema za kapućino.

Međutim, iako je espreso dobar u oba slučaja, razlika između zrna i kapsula je minimalna. Kapsula sadrži 5 grama kafe, dok kafa u zrnu sadrži 7 grama. 

Kod aparata za espresso u zrnu se koristi:


Ako želite na jednostavan i brz način da napravite kvalitetnu i veoma ukusnu kafu, aparat za kafu sa kapsulama je odlično rešenje. Veoma je praktičan. Kod njega nema „greške“ u količini kafe koju stavljate jer je ona unapred određena i smeđtena u kapsulu. Odličan je kada je reč o brzini jer samo jednom kapsulom i jednim klikom na dugme možete napraviti savršenu šoljicu kafe.  

U zavisnosti od intenziteta i ukusa kafe koji vam prija, sa aparatom za kafu u kapsulama možete uživati u:


Sada kada ste uvideli sličnosti i razlike, vreme je za odluku. Pogledajte ponudu aparata i odaberite svog novog pomoćnika pomoću kojeg ćete uživati u vašoj omiljenoj kafi.