5 najboljih hladnih napitaka od kafe za rashlađivanje tokom vrelih letnjih dana

9
Jul 2020
autor:

Kafa, mleko, sladoled ili led, sve su to sastojci ledene kafe, jednog od omiljenih letnjih napitaka.

Kafa leti može da postane ledeno osveženje. S kockicama leda, s mlekom ili sladoledom, hladno spremana ili kuvana – mnoge verzije se spremaju širom sveta. Klasičan način serviranja ledene kafe je u uskim, visokim čašama. Uz čašu ide i dugačka kašičica za krem i sladoled, a često i slamka.

Ovo je naš izbor najboljih hladnih napitaka od kafe, a vi budite slobodni da podelite sa nama svoj omiljeni recept

  • Irska ledena kafa 

Tajna savršene Irske kafe je da bude na ivici – ni previše gorka ni previše slatka, već da se svi sastojci savršeno spoje u ovaj ukusni napitak. Za pripremu Irske kafe možete koristiti espresso kafu. U originalnom receptu se insistira na upotrebi žutog, a ne belog šećera. Viski za Irsku kafu ne mora biti baš irski. Bilo koja vrsta će dobro da se uklopi. Pravljena sa Bailey’s likerom je posebno dobrog ukusa.Irska kafa pleni punoćom ukusa i mirisa - malo Bailey’s-a za bolje raspoloženje, led koji je najbolji saveznik u borbi protiv vrućina, kugla sladoleda od vanile i šlag. Sve to zajedno je spoj za dan koji ništa ne može da pokvari.

  • Espresso tequila ledena kafa

Da biste dan započeli puni energije i snage, pravi izbor kafe je Espresso tequila ledena kafa. Jak espresso i tequila su zajedno veoma intenzivnog ukusa. Probaće je najhrabriji ljubitelji jake kafe i ozbiljnih žestokih pića, ali ko god da je proba, sigurno će joj se vratiti.

  • Dorda Café

Dorda Café je kremasti koktel s amarettom, sladoledom, čokoladnim likerom i espresso kafom. Ukusan je i kremast spoj koji će malo koga ostaviti ravnodušnim.

Fantastična vodka susreće se s bogatom čokoladom u ukusnom likeru, a za ovaj Dorda Cafe recept pomešan je sa snažnim ukusom espresso kafe. Ovo je zabavni koktel od kafe koji se lako pravi i pruža pravo uživanje i osveženje.

  • Letnja old-fashion kafa

Kada se kaže letnja kafa, većini je prva pomisao ova kafa. A šta nam je za nju potrebno: espresso kafa, malo bourbona, kašika čokoladnog namaza, nekoliko kapi narandže i puno leda. 

Ova kombinacija je veoma ukusna da joj retko ko može odoleti. 

  • Grčki Frape

Ko je rekao da jutarnja kafa ne može biti kao Fruit Smoothie? Naučite da uživate u životu u grčkom stilu. 

Frape je omiljeno letnje grčko piće, koje se ispija polako, gutljaj po gutljaj, ležerno sedeći u kafiću,  merkajući prolaznike i uživajući u svakom trenutku. Svi smo mi već navikli da na plaži poručimo frape i da se izležavamo na ležaljci ispod suncobrana. Za ovaj grčki frape se nes kafa sa dosta pene i leda. Uz to, potrebno je hladno mleko, voćni sirup i kriška pomorandže.

Jasno je da univerzalni recept za ledenu kafu ne postoji. Tako, u Nemačkoj i Austriji u kafu stavljaju sladoled od vanile, na Tajlandu u kafu dodaju ledeni krem od kafe, šećer i začine pre nego što je rashlade i posluže na ledu, dok je u SAD tradicionalna zaslađena kafa na kockama leda koja se uglavnom pravi od hladno presovane kafe. 

Dakle, sve zavisi od vaših želja, ukusa i potreba. Ono što je sigurno jeste da leti uvek prija lepo ohlađena kafa.