10 interesantnih činjenica o kafi

29
Dec 2018
autor: admin

 Ako za sebe možete reći da ste pravi ljubitelj kafe, sigurno će vam biti zanimljivo da saznate neke zanimljivosti o svom omiljenom napitku. Iako zvuče neverovatno, ove interesantne činjenice zaista su istinite:

1. Stimulativno dejstvo kafe prvi je otkrio pastir iz Etiopije
Dok je čuvao koze, pastir je primetio da one postaju neobično razdragane i živahne nakon što pojedu bobice sa jednog žbuna. Tada je dobio ideju da od ovih bobica napravi napitak koji će mu pomoći da ostane duže budan noću.
 
2. Kafa je zapravo voće
Interesantna činjenica je da su zrna kafe koštice bobica koje rastu na grančicama žbunja, te se one smatraju voćem.
3. Kafa se prvobitno koristila kao hrana
Bobice kafe u početku su se mešale sa mašću, ne bi li se dobio obrok koji daje sitost i energiju. I ne samo to, već se od njene pulpe pripremalo i vino koje vraća snagu i polet.
 
4. Postoje dve vrste zrna kafe
Kafe se međusobno razlikuju po tome da li su izrađene od zrna arabika ili robusta. Arabika potiče sa Arapskog poluostrva i čini 70% ukupne količine kafe na svetu, dok je robuste manje, ali ima duplo više kofeina.
 
5. Kafa nije oduvek bila poželjna
Iako je danas jedan od popularnijih napitaka, ne može se reći da je tako oduvek bilo. Vladari Meke su zabranili njeno konzumiranje 1511. godine, zbog verovanja da ispijanje kafe podstiče radikalno razmišljanje. Sličnu reakciju na kafu imali su i italijanski sveštenici, koji su radili na tome da se ova „satanska tvorevina“ zabrani. Korak dalje otišao je otomanski vladar koji je surovo fizički kažnjavao svakog ko je konzumirao kafu.
6. Najveći proizvođači kafe na svetu
Čak 40% ukupne svetske godišnje proizvodnje kafe pripada Brazilu, dok ga Vijetnam i Kolumbija prate. Uzgoj kafe zahteva visoku nadmorsku visinu, tropsku klimu i bogato zemljište, što od svih država u Americi jedino mogu da ispune Havaji.
 
7. Najskuplja kafa na svetu
Jedna od najskupljih kafa na svetu dobija se na krajnje bizaran način. Naime, kafa kopi luwak, koja se još  naziva i 'kafa od mačjeg izmeta' ili 'cibetkina kafa', nastaje vrenjem bobica u digestivnom traktu sumatranske divlje mačke. Ova životinja hrani se zrelim zrnima kafe, a delovanje enzima u njenom stomaku daje im posebnu aromu. Cibetka izbacuje nesvarene semenke, koje se zatim skupljaju, peru i suše na suncu.  Od njih se biraju upravo one najkvalitetnije, i koriste za proizvodnju ekskluzivne kafe čiji kilogram može koštati i do 1000 dolara.
 
8. Amerikanci obožavaju kafu
Istraživanja kažu da prosečan radnik u Americi nedeljno potroši 20$ na svoj omiljeni kafeni napitak, a godišnje to iznosi oko 1,092 američkih dolara. Svakog dana čak 80% stanovništva u SAD popije barem jednu šoljicu kafe, što je 400 miliona šoljica dnevno. Stanovnici Njujorka prednjače, jer po procenama oni piju čak 7 puta više kafe nego žitelji ostalih američkih gradova.
 
9. Razvod zbog nedostatka kafe
U antičkim vremenima postojao je zakon u nekim delovima Arabije, po kojem je pravo na razvod imala svaka žena kojoj suprug ne bi obezbedio dovoljne količine kafe.
10. Kofein može da ubije
Kofein iz kafe može da bude smrtonosan, ali budite bez brige, jer je za letalnu dozu potrebno da odjednom popijete oko 100 šoljica kafe.