Slaganje ukusa: kafa i hrana

2
Apr 2015
autor: admin

Poznato je da razne vrste alkoholnih i bezalkoholnih pića poput vina i piva odlično idu u paru s jelima određenih ukusa, ali jeste li znali da i kafa može odlično da se „složi“ s nekim namirnicama? Zbog svoje karakteristične kiselosti i činjenice da se radi o toplom napitku, kafa predstavlja odličnu dopunu mnogim obrocima. U zavisnosti od toga odakle dolazi i na koji način se priprema, kafa može imati veoma različit ukus, i upravo zbog toga je i lepeza namirnica koje možete kombinovati s ovim napitkom vrlo široka. 


Da biste odabrali pravu vrstu kafe koju ćete poslužiti uz jelo, potrebno je da pratite nekoliko koraka. Na prvom mestu, važno je da znate neke osnovne karakteristike kafe koja Vam je na raspolaganju. Odakle ona potiče? Kakve je kiselosti? Pokušajte da eksperimentišete i s načinom pripreme kako biste utvrdili kakve sve ukuse možete postići. Nakon toga, odaberite jelo koje je komplementarno ukusu kafe. Pečenjem kafe na različitim temperaturama dobijaju se zrna koja su slabo, srednje ili jako pečena, pa se u odnosu na to ove tri vrste kafe mogu slagati s drugačijim ukusima hrane. 

Kafa i voće

Iako ova kombinacija deluje neobično, sveže voće i slatkiši od voća sjajno se slažu uz blage vrste kafe. Bobičasto voće odlično ide uz kafu iz Kenije, sa Jamajke i Haitija, dok brazilsku kafu možete poslužiti uz voćni tart.

Kafa i čokolada

Ovaj par odavno je poznat kulinarskim sladokuscima kao jedna od najboljih, klasičnih kombinacija ukusa. Upravo zbog ovoga, espresso i slični napici na bazi espressa poput moke i latte-a često se služe uz čokoladne poslastice. Torte od čokolade idu odlično uz kafu poreklom iz Gvatemale, dok će Vam uz čokoladni mus idealno doći kafa arabika. Uz mešavinu vanile i čokolade odlično se kombinuje kolumbijska kafa.


Ostale slatke poslastice

Osim čokoladnih, kafa se sjajno slaže i uz ostale slatke poslastice, poput kroasana ili mafina. Holandski vafli, tzv. stroopwafel veoma često se u kafićima služe uz espresso i ostale vrste napitaka na bazi espressa. U Sjedinjenim Američkim Državama kombinacija espressa i biscotti-ja, tradicionalnih italijanskih keksića, smatra se nezaobilaznim spojem. Iako su najpopularniji biscotti od badema, odličnog ukusa su i oni napravljeni od čokolade ili višnje. 

Kafa uz doručak

Kafu s poreklom iz zemalja Centralne Amerike možete poslužiti uz doručak, i to ne samo uz slatka, već i uz slana jela. Uz palačinke punjene povrćem ili sirom odlično će se uklopiti kafa poreklom s pacifičkih ostrva, a ista vrsta kafe odlično ide i uz kiš od povrća. Omlet s šampinjonima i kafa s indonežanskih ostrva takođe čine veoma ukusnu kombinaiciju. 


Ipak, slatka jela poput palačinki s medom ili nutelom uz sebe traže nešto drugaciji ukus kafe, pa ih treba služiti uz kafu poreklom iz Kolumbije. Američke palačinke, koje se po načinu pripreme razlikuju od onih na koje smo navikli u srpskoj kuhinji, često se služe za doručak uz veliku šolju jake instant kafe. Iako ovakav vid doručka možda nije idealan za liniju, ipak se radi o vrlo ukusnoj kombinaciji u kojoj možete uživati s vremena na vreme, tek toliko da povremeno sebi date oduška.