Recepti za korišćenje espresa u koktelima, sladoledima i drugim poslasticama

25
Apr 2023
autor:

Svaki dan započinjete kafom? Birate espreso jer odgovara vašem ukusu i stilu života. Volite da započnete dan ritualom ispijanja omiljenog napitka; ali kako da se taj ukus produži i zadrži tokom celog dana? Evo jedne ideje: dodajte vaš omiljen espreso drugim delicijama.  Donosimo vam recepte za korišćenje espresa u koktelima, sladoledima i drugim poslasticama. 

Espreso u koktelima

Espreso je tajni sastojak koji je nedostajao vašim koktelima. Espreso će vašem koktelu dodati jačinu i punoću ukusa. Probajte espreso u koktelu i dobićete potpuno novo viđenje kafe.

Postoje već klasici među koktelima u kojima je espreso sastavni deo kao što su ledena kafa koktel, irska kafa, espreso martini…Kombinacija je pregršt u zavisnosti koje alkoholno piće najviše volite. Mi vam donosimo još jedan recept, neodoljiv, da u svom domu uživate u njemu.

Možda vaš lokalni kafić ovo nema na meniju ali u vašoj kuhinji će sigurno biti ako ste ljubitelj ovih pića.

Leteći Francuz 

Ovaj liker se sastoji od absinta, likera od kafe i espresa. Ovaj koktel je bogat alkoholom koliko i kafom. Uz njega se spremite na uzbudljivo iskustvo. Bazični recept se sastoji od jednakih delova ova tri sastojka. Stavite ih u šejker sa kockicama leda i mućkajte, najmanje 30 sekundi do 1 minuta. Potrebno je da se sastojci dobro ohlade. Sipajte u rashlađenu čašu i uživajte u novom doživljaju i jačini ovog koktela.

Espreso u sladoledima

Mnogim ljubiteljima sladoleda kada se pomene sladoled sa ukusom espresa pomisle na Affogato, jer spremljen bez alkohola zaista predstavlja ovu poslasticu “potopljenu” u espreso. Neki kazu 2 u 1 - i dezert i koktel.

Affogato koktel

Ovaj koktel spaja omiljenu italijansku poslasticu sa tamnim alkoholom. Affogato je italijanska reč sa značenjem “udaviti se”, a način pripreme ovog koktela opravdava takvo ime. 

Vreme pripreme: 3 minuta

Sastojci: sladoled, rum, vruć - sveže spremljen espreso.

Priprema: Napunite čašu do pola sa sladoledom (može biti bilo kojeg ukusa; izaberite omiljeni). Umutite rum i espreso zajedno. Odnos neka bude 1:3. Sipajte preko sladoleda. Odmah poslužite.

U ovom koktelu možete koristiti takođe viski, porto ili amaretto. Zavisi šta volite i šta imate kod kuće. Njegova božanstvena tekstura izazivaće vas da ga iznova pravite.

Espreso domaći sladoled

 Ali ako biste ipak da uživate u pravom doživljaju hladnog sladoleda sa ukusom omiljenog vam espresa, evo jednog brzog recepta. Bez praškova ili bilo kakvih zamena, samo čist espreso i sladoled.

Vreme pripreme: 15 minuta

Sastojci: 2 šolje slatke pavlake, 1 šolja punomasnog mleka, ½ šolje šećera, ¼ kašičice soli, 5 žumanaca, ½ kašičice ekstrakta vanile, 2 do 4 doze espresa ( ¼ do ½ šolje ).

Zagrejati na srednjoj temperaturi slatku pavlaku, mleko, šećer i so. Mešati dok se šećer ne otopi. Umutiti žumanca. Postepeno uz stalno mešanje dodati 1 šolju tople mešavine u njih. Tako umućena žumanca dodati u posudu sa ostatkom mešavine i nastaviti s mešanjem dok ne dođe do krčkanja. Skloniti posudu sa vatre, dodati ekstrakt vanile i espreso. U ovu mešavinu dodati vaš omiljeni sladoled od vanile. Staviti da se sve ponovo ohladi. Uživati u espreso ukusu omiljenog dezerta. 

Kafa uvek poziva na druženje i uživanje. Obradujte sebe i svoje prijatelje, ljubitelje espresa, nekim novim iskustvima i produžite osećaj ispijanja jutarnje kafe na ceo dan.