Kafa ili čaj – koji napitak je zdraviji?

29
Apr 2015
autor: admin

Kafa i čaj svakako spadaju među najpopularnije tople napitke na svetu. Upravo zbog toga, dostupni su nam na svakom koraku: u kafićima ili restoranima, ali i u svom instant obliku koji nam nude aparati za tople napitke. Kako nam ovakve vrste napitaka, zbog svog visokog udela kofeina često dobro dođu usred užurbanog, stresom ispunjenog dana, dobro je znati da su nam veoma dostupni, te da nam pomažu upravo u trenucima kada energije ponestane. 

KAFA ILI ČAJ?

Ukoliko ste među onima koji između ova dva napitka nemaju izrazitog favorita, smatrajte se srećnim, jer to znači da možete uživati i u čaju i u kafi koju pružaju aparati za tople napitke na svakom mestu. Međutim, dobro je znati kakav uticaj na naš organizam imaju ta dva napitka, i ima li među njima neke razlike?

Iako su mnogi od nas uvereni u teoriju da je kafa nezdrav napitak, dok čaj ima brojne pozitivne efekte po zdravlje, medicinski stručnjaci se ipak ne bi u potpunosti složili. Istina je da oba ova napitka imaju pozitivne strane. I u kafi, kao i u biljnom čaju, nalaze se antioksidansi – moćna hemijska jedinjenja koja čivaju naše telo od štetnog delovanja slobodnih radikala. Aantioksidanti deluju poput mikroskopskih policajaca koji hvataju slobodne radikale pre nego što oni stignu da naude ćelijama našeg organizma. 

 

ČAJ

 

Čaj je, nakon vode, najkonzumiranije piće na svetu. Ipak, u nekim kulturama, poput istočnoazijskih, ispijanje čaja spada u tradiciju, te se u takvim zemljama popije veća količina čaja u odnosu na zemlje Zapadne Evrope ili SAD. Međutim, aparati za tople napitke nude čaj sve boljeg kvaliteta, nalazimo ih na raznim mestima, pa ovaj trend počinje da se menja. Veća količina čaja znači i veću količinu unetih antioksidantskih jedinjenja, a posebno flavonoida. Takođe, u svetu čaja postoje brojne vrste, poput zelenog ili crnog čaja, kao i biljni čajevi koji se obično dobijaju od različitih delova biljke, kao što su koren, cvet ili list.

KAFA

S druge strane, medicinska istraživanja su pokazala da određeni sastojci u kafi pomažu kod sprečavanja veoma ozbiljnih i teških bolesti, poput parkinsonove, raka jetre i debelog creva, ili dijabetesa tipa 2. S druge strane, prevelika količina može da dovede do ubrzanog rada srca, stoga ipak treba ograničiti unos kafe na dve do tri šoljice ovog napitka dnevno. 

Mnogi piju kafu koju nude aparati za tople napitke zbog njenog razbuđujućeg dejstva. Poznato je da kafa sadrži kofein, jedinjenje koje stimuliše rad mozga i pojačava osećaj budnosti. U kombinaciji s šećerom i mlekom dobijamo ukusan napitak koji nam daje energiju za poslovne i druge poduhvate. 


I KAFA I ČAJ

S medicinske strane, ne postoji razlog da izbegavate jedan ili drugi napitak. I kafa i čaj imaju svoja pozitivna dejstva na organizam, te ih možete konzumirati bez bojazni da će narušiti vaše zdravlje. Antioksidansi, najmoćniji sastojci ova dva napitka, pomažu nam da se izborimo sa tegobama i da održimo telo vitalnim i zdravim. Upravo zbog toga, sledeći put kada vam aparati za tople napitke budu u blizini, slobodno odaberite šoljicu jednog od ova dva napitka, i uživajte u ukusu, znajući da činite nešto dobro za svoje fizičko (pa i psihičko) zdravlje.