Kafa uvek i svuda

2
Sep 2014
autor: admin

Kafa je jedinstven, mnogima od nas i omiljeni napitak. Njome započinjemo dan, razbuđujemo se, a sama kafa nas stimuliše, popravlja nam raspoloženje i zagreva nas. Miris kafe prati nas od kuće, preko posla, do kafića i restorana.

Iako smo možda u ubeđenju da je pijemo mnogo, nekada možda i previše, istraživanja kažu da je prosečna potrošnja kafe u Srbiji oko 5,5 kg po stanovniku godišnje, dok u Nemačkoj ona prelazi 7kg, u Holandiji npr. prilazi broj od 10 kg, dok Finci popiju skoro 15 kg kafe godišnje.

Ako pogledamo navike ljudi oko nas, lako ćemo primetiti da se izdvajaju, odnosno najviše piju tri vrste kafe – instant kafa, espresso i tradicionalna kafa.  Ono što ih povezuje i što im je svima zajedničko jeste kofein – najpoznatiji sastojak kafe i zbog svojih poznatih svojstava, jedan od glavnih razloga zašto je uopšte i konzumiramo. Česta zabluda u pogledu instant kafe jeste ona o količini kofeina koju sadrži, pa moramo naglasiti da ovakva kafa sadrži tek nešto manju količinu kofeina u odnos na tradicionalnu kafu ili espresso kafu iz aparata. Ono u čemu se instant kafa više razlikuje od druge dve vrste, jeste njena kalorijska vrednost, budući da sama kafa sadrži veoma mali broj kalorija, a da kalorijskoj vrednosti kafe doprinose i opterećuju je dodaci, pre svega mleko i šećer.



Espresso kafu i tradicionalnu kafu srećemo svuda. Pijemo ih zbog užitka, ali i zbog dejstva kofeina na naš organizam. Kod nas je dugo najzastupljenija bila upravo domaća kafa, a koja se pravi tako što se kuva sitno mlevena pržena kafa. Šoljica ovakve kafe sadrži veoma malo kalorija, a zbog kofeina, stimulišuće deluje na naš organizam i psihu. Blagodeti kafe su velike, ona pomaže kod raznih stanja u organizmu, kao i u njihovoj prevenciji, naravno uz napomenu da se ne preteruje. Dve do tri šoljice dnevno sasvim su dovoljne.

Espresso kafa je kod nas stigla nešto kasnije, a dobija se ekstrahovanjem krupnije mlevene kafe u espresso aparat. Za nju se kaže da joj je dom u Italiji, a česta predrasuda kod nas jeste da je ovakva kafa mnogo “jača” od tradicionalne kafe. Ipak, šoljica tradicionalne kafe i šoljica espresso kafe sadrže približno istu količinu kofeina, a ni u kalorijskoj vrednosti razlika nije mnogo veća. Tako da se slobodno možete počastiti šoljicom, ako je ovo vaš omiljeni napitak.

Pazite na pripremu – ako predugo kuvate kafu, sastojak kafe Tanin, oslobodiće gorku aromu, pa ukoliko želite jači i puniji ukus kafe – povećajte količinu kafe, a ne samo vreme kuvanja.