Novogodišnja torta sa kafom

23
Dec 2014
autor: admin

Nova godina se približava, a sa njom dolaze i sećanja na sve ono što se dogodilo u protekloj godini. Da bismo ulepšali novogodišnje veče, potrebno je samo malo. Obilna trpeza, sa najukusnijim đakonijama, definitivno obećava dobar provod. Ali ono što prvo primetimo kada uđemo u prostoriju su sigurno mirisi. Oni nas asociraju na određene trenutke i sećanja.

Miris kafe kada se probudimo ujutru podseća na radost, jer nas baš ona vodi u novi dan i obećava da ako samo uzmemo mali gutljaj, odmah ćemo se osećati bolje i budnije. Nova godina sa sobom nosi najlepše uspomene, zato predlažemo, da ovu jednostavnu, a ukusnu novogodišnju tortu sa kafom, uvrstite u svoju trpezu ove godine.

Malo kafe, šećera, jaja, badema, i veselje može da počne.

Podelićemo sa vama ovaj divni recept:

Kora:

  • 200 g šećera
  • 200 g badema
  • 7 belanaca

Fil:

  • 2 šoljice espresso cafe
  • 150 g šećera u prahu
  • 7 žumanaca
  • 150 g putera

Da biste napravili ovu ukusnu koru, potrebno je prvo umutiti 7 belanaca. U ovu smesu dodajte šećer u prahu i mlevene bademe. Kada dobijemo gustu smesu, zamesite je rukom da bi postala kompaktna. Razvijete je u koru i stavite u manji pleh gde će se peći 30 minuta na 150°. Kora je gotova kada porumeni. Kada se ohladi kora, presecite je na 2 ili 3 dela, u zavisnosti od toga kako želite da vaša torta izgleda.

Za pripremu fila prvo treba da umutite žumanca sa šećerom, a nakon toga, u ovu smesu dodajte 2 šoljice espresso kafe. Posebno umutite puter i dodajte ga u prethodnu smesu.


Fil premažite preko kora, ali ostavite malo i za dekoraciju.

Tortu možete ukrasiti bademima, čokoladom i preostalim filom.

Doček 2015 će sigurno začiniti ova divna torta. Svaka Nova godina sa sobom nosi slatke radosti, a ovo je definitivno jedna od njih.