Espresso ili filter kafa - šta je vaš izbor?

5
Feb 2021
autor:

U današnje vreme svima nam je dostupan zaista širok izbor najrazličitijih vrsta kafe, od domaće kafe, preko espressa i filter kafa, pa do različitih vrsta instant kafa. Dakle, izbor je gotovo neograničen. 

lako je tako, većina već ima svoju omiljenu kafu i čvrsto se drži tog izbora. Navike je teško, često i nepotrebno menjati, ali nije loše biti upoznat i sa ostalim vrstama kafe, možda se vaše viđenje omiljenog napitka promeni nakon što probate i neku drugu vrstu. 

Kako su espresso i filter kafa najzastupljenije u svetu, u ovom tekstu ćemo vam predstaviti šta je to po čemu se one razlikuju i koliko drugačiji ukus imaju.


ESPRESO

Da bismo razumeli razliku između espresa i filter kafe, moramo prvo da znamo šta to tačno čini espresso toliko posebnim.

Da li je to njegova savršena krema i intenzivan ukus, način pripreme ili način na koji se ekstraktuje kafa tj. na koji način se izvlače rastvorljive materije iz nje? 

Za razliku od drugih metoda pripreme, kod espressa ekstrakcija se dešava erozijom zrna.

Erozija je proces koji se dešava kada se dovedu u kontakt voda pod velikim pritiskom i velika količina samlevene kafe. Voda brzo rastvara čvrsta jedinjenja izložena na površini i ide ka unutrašnjosti. Samim tim kroz nekoliko sekundi se taj proces i završava.

Ovakav proces ostavlja espresso kafi puniji ukus, izraženije teksture, a omogućava i savršenu kremu na vrhu po kojoj mnogi čak i cene kvalitet pripremljene espresso kafe


FILTER KAFA

Za filter kafu se smatra da je prvi put napravljena 1908. godine. Slična je espresso kafi, ali je ipak slabija i dobija se u drugačijem procesu. Karakterišu je čajasta struktura, odsustvo kreme, izraženije note, kao i veća količina napitka dobijena iz iste količine kafe u odnosu na espresso. Šta je zapravo filter kafa i kako se priprema?

Ova kafa se priprema tako što se voda (koja nije pod pritiskom) propušta kroz kafu i prolazi kroz filter koji zadržava čestice kafe, te su zbog toga aroma i tekstura filter kafe drugačiji u odnosu na espresso!

Kao što vam je jasno iz navedenog, osnovni element neophodan za pripremu filter kafe je - filter! 

On se nalazi i u automatima za pripremu ove kafe, ali se stavlja i u druge posude kada se priprema ova vrsta kafe. Filteri mogu biti od različitih materijala: papira, metala, tkanine, stakla, plastike, u suštini sve što može da odvoji sediment od napitka. Sama tekstura kafe zavisi od strukture filtera, odnosno od količine materijala koju će on propustiti. 

Filter kafe sadrže više kofeina zbog dužeg vremena ekstrakcije, a manje čestica zrna kafe jer nema direktnog pritiska kojem je kafa izložena tokom ekstrakcije. Samim tim filter kafe su manje gorke od espressa.


SVE JE STVAR UKUSA

Ispijanje kafe je krajnje subjektivna stvar, i navika svakog od nas. 

Ali ne bi bilo loše ponekad izaći iz zone komfora i probati nešto malo drugačije od onoga na šta ste navikli. To ponekad može biti zaista osvežavajuće i može dati novi kvalitet vašoj dnevnoj rutini. Različite metode pripreme daju različite rezultate, a kako biste spoznali različite ukuse i bili sigurni koji je onaj koji vama najviše odgovara,  predlažemo da isprobate sve varijante.