Aroma Expert sistem za kafenu aroma terapiju

19
May 2014
autor: admin

Da li ujutru, dok se još sanjivi izležavate u krevetu, uspevate da prizovete miris omiljene kafe? Pokušajte, ukoliko do sada niste – olakšaće vam ustajanje u rane jutarnje sate. Buđenje će vam postati draže nego što možete i da zamislite. Kvalitetna kafa sigurno ima neodoljivu aromu, dovoljno intenzivnu i upečatljivu da možete da je osetite i dok samo maštate o njoj. Miris će vas pokrenuti da toplinu kreveta zamenite toplinom šoljice savršenog napitka, bilo da pristavljate vodu za jednu tradicionalnu crnu ili posežete za aparatom koji će vam dati jaku espresso kafu.

Kvalitet kafe zavisi od mnogo različitih faktora, a među njima je svakako i sistem pakovanja kao važna komponenta koja se često previđa ili zanemaruje. Uzgoj ove biljke je zahtevan posao, mnogi bi rekli umetnost, ne zanat, naročito ako se uzme u obzir da jedno drvo godišnje u proseku daje tek od jednog do tri kilograma kafe. Zrna se zatim strpljivo beru i pažljivo sortiraju. Najpoznatija kafa na našim prostorima, kafa brenda Doncafé, nastaje od sirovih zrna uvezenih iz egzotičnih krajeva u kojima vladaju vrhunski uzgajivači: Brazila, Kolumbije, Gvatemale, Hondurasa, Indije, Ugande, Etiopije i Vijetnama. Tim stručnjaka obučenih za ocenjivanje kafe najpre procenjuje kvalitet pristiglih uzoraka, da bi je zatim podvrgli još jednom testiranju pre skladištenja i prerade. Prečišćavanje je postupak koji prethodi najvažnijoj fazi proizvodnje, a to je prženje. Od 10 do 15 minuta prženja na temperaturi između 200 i 220°C iz kafe izvlači preko hiljadu aromatičnih komponenti, što je više nego tri puta više od prosečnog broja aroma zastupljenih u vinima.




Jasno je dakle koji element prerade nosi najveće zasluge za nezamenjivo zadovoljstvo ispijanja kafenog napitka po izboru – espresso kafe, domaće, odnosno turske, ili instant. Ipak, još smo daleko od završne faze. Perfektno izvođenje prženja lako pada u vodu ukoliko se u toku dalje proizvodnje dozvoli isparavanje dobijenih aroma. Za njihovo očuvanje neophodno je korišćenje naprednog sistema koji će do krajnjih korisnika, pasioniranih ljubitelja kafe, dopremiti pakovanje dopadljivog dizajna, ali pre svega – pakovanje koje čuva svo bogatstvo mirisa i ukusa.

Na svakom pakovanju Doncafé kafe nalazi se Aroma Expert pečat, označitelj specifičnog sistema proizvodnje čiji je osnovni zadatak da sačuva najbolje od svakog zrna. Ovaj zatvoreni sistem proizvodnje najverniji je saveznik pržene kafe u borbi protiv njenog najvećeg neprijatelja, kiseonika. Besprekornim, hermetičkim zatvaranjem kesica, kao i pakovanjem proizvoda u inertnoj atmosferi, sprečava se kontakt kafe sa vazduhom. Time se postiže visoki kvalitet koji se ogleda u održanoj izuzetnoj svežini i punoći arome i ukusa. Zahvaljujući Aroma Expert sistemu zasnovanom na najnovijoj tehnologiji proizvodnje, kafa zadržava svojstva razvijena tokom prženja što rezultira neodoljivim mirisom koji ispunjava prostoriju već nakon otvaranja kesice. Taj miris dobro je poznat svim vernim kafopijama koje uvek iznova biraju vrhunski kvalitet espresso kafe, i svake druge, renomiranog proizvođača Doncafé. 

Bilo da sami kuvate kafu ujutru ili vam taj ugođaj priprema neko od ukućana, izborite se za mesto nad kesicom kada se bude otvaralo sledećih nekoliko stotina grama. Zadržite se nad aromom čiji će vas intenzitet iznenaditi, udahnite jedinstvenu svežinu koja će vas podsetiti na dugački put koji kafa pređe kako bi iz zemlje dospela do vaših čula, a onda užitak krunišite savršenim balansom probranih vrsta kafe koje formiraju najfiniju mešavinu odmerene jačine i stabilne kremaste pene u omiljenoj šoljici.