A gde Vi rado pijete kafu?

10
Feb 2015
autor: admin

Mnogi kažu da je mesto na kome ispijamo kafu neodvojiv deo ovog rituala. Za neke, ispijanje kafe mora da se odvija na tihom, ušuškanom mestu, kao što je omiljena fotelja u dnevnoj sobi, dok drugima otvoren prostor, poput bašte kafića okružene zelenilom posebno prija. Poznati pisci, slikari i drugi boemi posećivali su svoje omiljene kafedžinice svakodnevno, i učinili ih besmrtnim. Da li i Vi imate posebne potrebe kada je odabir mesta za ovaj ritual u pitanju?

Kafe Florijan na Trgu sv. Marka u Veneciji mnogi nazivaju najekstravagantnijim kafeom na svetu. Florijan, najstariji kafe u Italiji, otvoren je davne 1720. godine i više podseća na balsku dvoranu ili muzej nego na kafić. Slavni britanski pisci, Čarls Dikens i lord Bajron često su posećivali ovo mesto.


Cafe La Rotonde , u pariskom Monparnasu, bio je omiljeno mesto pisca Ernesta Hemingveja, te ga je često posećivao za vreme svog boravka u Parizu. Ovaj kafić Hemingvej spominje i u svom čuvenom delu „Sunce se ponovo rađa“, kada jedan od junaka kritikuje veliku popularnost ovog mesta. Među ostale slavne posetioce ovog mesta spadaju i Pablo Pikaso i američki pisac F. Skot Ficdžerald.

Poslednje mesto koje je pisac Aleksandar Puškin posetio pre odlaska u duel iz kog se neće vratiti živ, jeste Književni kafe u Sankt Peterburgu. Međutim, nije Puškin jedini ruski književni velikan koji je voleo ovo mesto. Česti gosti kafea bili su i Černiševski, kao i Dostojevski.


Prve kafedžinice nalik današnjim kafićima nastale su u Beču. Prema legendi, nakon što je turska vojska odustala od opsade ovog grada i povukla se, za njom su ostali mnogi džakovi s kafom. Neki od tadašnjih stanovnika Beča prepoznali su zrna kafe i započeli posao pripremanja ovog napitka. Tako se kultura ispijanja kafe proširila carskim gradom, i ostala veoma popularna sve do danas. Kultni gradski kafei, poput kafea Central ili Hawelka, i dalje odišu duhom starih vremena. U njima se i još uvek mogu videti stari stanovnici ovog grada, kako uz šolju kafe u zadimljenom kafeu raspredaju događaje od tog dana.

Današnje kafedžije svoj posao shvataju veoma ozbiljno. Pored zapošljavanja vrlo dobro utreniranih barista, koji sa strašću obavljaju svoj zadatak, dizajn je postao naročito važan element doživljaja jednog kafića. Među najomiljenija mesta ljubitelja kafe spadaju oni kafići u kojima se oseća domaća atmosfera, u kojima je šoljica dobre kafe neodvojiva od ugodnog ambijenta. Vintage ukrasi na zidovima, stare, udobne fotelje i ostali često raspareni komadi nameštaja čine da se osećate kao kod svoje kuće. Pritom, u njima se služi kafa vrhunskog kvaliteta, često uvezena čak iz Brazila, ili Kolumbije.

Među kultne kafiće u Srbiji spadaju oni s bogatom istorijom, bilo da se radi o mestu na kome je kafić nastao, o ličnostima koje su ga posećivale ili o događajima koji su se ovde odigrali.

A kada je moderan dizajn u pitanju, odnedavno i Beograd može biti ponosan na pravo mesto za ljubitelje kafe. Cafe Doncafe koji je pre nekoliko meseci otvoren u šoping centru „Ušće“ pruža posetiocima priliku da u autentičnom ambijentu popiju šoljicu pravog espressa, ili neke druge vrste kafe brenda Doncafe.