9 koraka kako napraviti savršen espresso

12
Mar 2021
autor:

Napraviti odličan espreso nije lako. Potrebna su kvalitetna, ukusna zrna kafe, odličan recept, dobar i čist espresso aparat i mlin. Takođe, treba da znate najbolje prakse o tome kako zapravo napraviti savršen espresso. Evo naših saveta kako to uraditi.


1. OČISTITE PORTAFILTER

Pre doziranja kafe u vaš portafilter, uverite se da je portafilter čist i uredan. Vlaga i ostaci taloga mogu (i najverovatnije hoće) učiniti vaš budući espresso ukus previše ekstrahovanim - oporim i gorkim.


2. DOZIRAJTE ISPRAVNO

Ovo bi trebalo biti prilično lako. Sa automatskim mlinom potrebno je samo da pritisnete dugme i mlin će dozirati vašu unapred podešenu dozu. Ako želite da budete zaista profesionalni barista, proverite dozu na skali pre nego što pritisnete dugme. Na ovaj način možete biti sasvim sigurni da će vaša ekstrakcija biti ispravna jer vaša doza neće biti previše velika ili mala.


3. RASPOREDITE KAFU RAVNOMERNO U PORTAFILTERU

Najverovatnije će vaš mlin za kafu dozirati samlevenu kafu u korpu portafiltera neravnomerno (u obliku piramide). Ako imate neravnomernu raspodelu, neki delovi korpe će imati više kafe, a neki delovi manje ako ih ne rasporedite pre nabijanja. Loša raspodela kafe može dovesti do kanalisanja.


Takođe možete da koristite alate za nabijanje ako želite da budete skroz profesionalni. Alati za nabijanje kafe su zaista sjajan način da poboljšate konzistentnost vaših espressa i njihovih ekstrakcija.


4. PRITISKAJTE RAVNOMERNO I DOSLEDNO


Cilj ove radnje je uklanjanje svih vazdušnih džepova i to tako da se pak potpuno izravna. Pritisnite toliko dugo i „tvrdo“ da osećate da je pak potpuno stisnut (drugim rečima, više se ne spušta). Obratite pažnju da je pak vodoravno izravnan, tako da izbegavate kanalisanje.


5. ISPIRANJE GLAVE APARATA

Pre nego što ubacite portafilter u glavu aparata, potrebno je isprati je da biste uklonili staru kafu iz nje. To je veoma jednostavan način za održavanje espresso aparata čistim. Ispiranje će takođe osigurati da se glava vašeg aparata pravilno zagreje i da ćete na taj način moći da dobijete više kafe.


6. UBACITE PORTAFILTER I ODMAH POČNITE 

Nakon ispiranja, umetnite portafilter u glavu aparata i odmah počnite sa pripremom espressa! Ako odmah ne počnete, toplota iz glave može da „sprži“ površinu vaše kafe što dovodi do gorkih nota u šolji.


7. BUDITE SVESNI KOLIČINE I VREMENA KUVANJA

Sada kuvate svoj espresso. Ako koristite volumetrijsku mašinu, imajte na umu vreme pripreme. U slučaju prekratkog vremena ekstrakcije (premala ekstrakcija) ili predugog vremena ekstrakcije (prekomerna ekstrakcija), možda ćete želeti da napravite novi espresso i/ili proverite veličinu mlevenja i dozu. Ako koristite ručnu espresso mašinu, imajte na umu količinu npr. ako vaš espresso teče prebrzo, samo razređujete (čineći ga blažim) svoj espresso.


8. POSLUŽITE SA OSMEHOM

Ako ste pratili ove korake i koristite dobar recept, najverovatnije ćete u šolji imati ukusni espresso. Važno je zapamtiti da je espresso lepo poslužen vašim gostima. Recite im malo o kafi koju koristite i kakve ukuse treba da očekuju od espressa. I najvažnije od svega; OSMEH. Uz ukusan espreso poslužen sa osmehom možete nekome ulepšati dan.


9. SKLONITE PAK, OČISTITE KORPU I ISPERITE GLAVU APARATA

Posle posluživanja održavajte sve elemente urednim. Očistite korpu od stare kafe i vlage, isperite glavu aparata i vratite portafilter nazad u glavu aparata. Mnogo je lakše, brže i lepše napraviti sledeći espresso kada su svi elementi na svom mestu.