Ispijanje kafe u zemljama širom sveta

4
Aug 2014
autor: admin

 

Šoljica crne, bele ili espresso kafe za mnoge predstavlja nezamenljiv deo jutra. Mali ritual ispijanja kafe, osim što nam pruža energiju za početak dana, govori mnogo o nama i kulturi zemlje iz koje potičemo. Priprema i konzumiranje kafe postali su uobičajeni u Evropi tek negde sredinom 18. veka,  ali su se od tada razvili u mnogim pravcima, tako da danas ovaj običaj odlikuju male, ali vrlo bitne razlike u zemljama širom sveta.

Italija

Italija, kolevka mnogih vrsta kafe, među kojima je svakako najpopularniji espresso, takođe je i država u kojoj je otvoren prvi kafić. Venecija je tokom 17. veka predstavljala veoma važnu trgovačku stanicu, te je ovde zahvaljujući tome, 1645. godine nastao prvi lokal posvećen isključivo služenju ovog napitka. 

Italijani u svojoj šoljici kafe najčešće uživaju s nogu i bez mnogo šećera. Neki od najvećih svetskih proizvođača kafe potiču iz Italije, a Italijani su na desetom mestu u svetu po broju ispijenih kafa godišnje.

 

Turska

Zahvaljujući sirijskim trgovcima koji su doneli prva zrna kafe u Istanbul, Turska predstavlja jednu od kolevki ovog napitka. Još od sredine 16. veka, kafa predstavlja važan element u svakodnevnom životu Turaka. Uz nju su se obavljali politički i trgovački dogovori, a čak i danas se u ovoj zemlji veruje da ispijanje kafe s nekim garantuje dugovečno prijateljstvo. 

Kafa u Turskoj često je začinjena sastojcima poput cimeta ili karanfilića, a ona tradicionalna služi se u ibricima. Nakon što voda proključa, u ibrik se sipaju dve do tri kašičice sitno mlevene kafe koja se zatim kratko prokuva i posluži. 

Francuska

Tokom 17. i 18. veka, pariski kafići bili su često mesto okupljanja pisaca, slikara i drugih umetnika, poput Sartra ili Voltera. Onore de Balzak važio je za jednog od najvećih ljubitelja kafe, s obzirom da je pio i do 50 šoljica ovog napitka dnevno.

Danas Francuzi uz kafu najčešće konzumiraju popularne kroasane ili sendviče, i vrlo često piju espresso kafu veću od standardnih 30ml. Još jedna popularna vrsta kafe je i ona s mlekom, odnosno café au lait.




Sjedinjene Američke Države 

Najveća količina kafe popije se upravo u ovoj državi, te stoga i ne čudi što je jedan od najvećih lanaca kafeterija, čuveni Starbucks, potekao upravo iz Sijetla. Prvi Starbucks otvoren je 1971. godine, a danas u svetu postoji preko 23 hiljade ovih espresso barova. Zahvaljujući Starbucksu, kafa danas važi za najpopularniji topli napitak u SAD-u. 

Amerikanci najčešće konzumiraju espresso, kao i druge napitke na bazi espressa, poput kapućina, i to u bilo koje doba dana, ujutro, popodne pa čak i uveče. 

Nemačka

Kao i Amerikanci, Nemci takođe ne biraju vreme kada je ispijanje kafe u pitanju. Pored jutarnje kafe, koja je neizbežna, Nemci vrlo često piju kafu i posle podne. Kultura ispijanja kafe i rituali vezani za nju toliko su važni u ovoj zemlji, da na nemačkom postoji i posebna reč koja označava pijenje kafe uz trač-partiju, Kaffeeklatsch. Uz kafu, u Nemačkoj se najčešće konzumiraju slatkiši, te u svakom gradu postoji velik broj lokala u kojima se služe popularne vrste kafe uz kolače ili tortu.